Milyen CMS-t válasszak? Sitecore vagy Umbraco? CMS-ek összehasonlítása tapasztalataink alapján

Ha webportálra van szükséged, és keresgélni kezdesz az interneten, hogy mi lenne a legjobb megoldás vállalatod számára, könnyű elveszni a rengeteg információban és első ránézésre nem egyértelmű, mi a különbség a különböző megoldások között.

Az ALLWIN-nál, ha egyedi webportál, CMS fejlesztés kerül szóba, a Sitecore és Umbraco alapokat szoktuk javasolni és használni. Több éves tapasztalataink alapján ez a két CMS bármilyen egyedi igényt le tud fedni, mégis vannak azért a kettő között lényegi eltérések.

Cikkünkben ezeket a legfontosabb különbségeket jelentő funkciókat szeretnénk összehasonlítani, hogy egyszerűen eligazodj a Sitecore, illetve Umbraco CMS-ek közt.

ALAPOK

Az összehasonlítást kezdjük az alapokkal, azaz, hogy mindkét CMS-t a Microsoft keretrendszerében, .NET-ben fejlesztették. De míg az Umbraco egy nyílt forráskódú CMS-platform és ingyenesen használható, csupán a támogatási díjért kell fizetni, ha igényelsz ilyet, illetve egyes extra modulokért, addig a Sitecore egy zárt forráskódú platform, amit a licensz díj megvásárlás után minden funkció a rendelkezésre áll, nincs szükség beépülő modulokra, vagy egyéb harmadik féltől származó eszközökre a legtöbb esetben, amennyiben az alap CMS funkciók lefedik az összes igényt.

Az interneten rengeteg közérthető cikket találni, hogy milyen egyéb alapvető különbség van a két CMS között, de mi úgy döntöttünk, hogy a lényegi funkciókat tekintve is körbejárjuk a kérdéskört, mert talán ezek azok az apróságnak tűnő pontok, amik miatt végül billen a mérleg nyelve egyik vagy épp másik irányba.

FUNKCIÓK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Hasonlóságok

Ahogy említettem, mindkét rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy egyedi igények fejlesztésével üzleti céljaid támogató webportált építsünk. De mégis mik a funkciókat tekintve a hasonlóságok?

Felhasználói  

Tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy a CMS funkciók közül a legtöbb felhasználó leginkább csak a tartalomkezeléshez használt funkciókat használja.

Itt a jó hír, hogy mindkét CMS rendszer biztosítja ezeket a funkciókat.

Sitecore és Umbraco összehasonlító táblázat

(*) – workflow tekintetében a Sitecore már alap esetben jobb workflow kezelést, testreszabhatóságot biztosít, míg az Umbraco esetében külön modul telepítésével lehet összetett workflow funkciókat készíteni

(**) – minkét rendszer esetében tárolhatunk felhasználókat a CMS rendszerben, de lehetőség van külső authentikáció (például Active Directory) használatára is

Technológiai

A felhasznált és támogatott technológiák tekintetében is sok hasonlóság fedezhető fel, amiket az alábbi táblázatba szedtünk össze, hogy segítsünk ezeket is jobban megérteni.  

Projekt függő, hogy melyik CMS használható jobban. Alap esetben elmondhatjuk, hogy mindkét CMS a legmodernebb technológiákat használja.

Sitecore és Umbraco összehasonítása technológia alapján

(*) Amennyiben az alkalmazás / portál üzemeltetése SaaS (Software-as-a-Service) infrastruktúrában történik, úgy a használati díj már tartalmazza az Azure költségeket is.  

(**) Az CMS licensz ezeket nem tartalmazza, az e-commerce szoftverek külön licenszdíj fizetés mellett vehetőek igénybe. Mi ezeket ajánljuk az adott rendszerekhez, de természetesen más e-commerce platformok is használhatóak.  

(***) Az Umbraco Hearcore egy SaaS szolgáltatás

Különbségek

És akkor a sok hasonlóság után térjünk is rá, mik azok a különbségek, amik megfontolandók egyedi CMS-ed alapjának kiválasztásakor.

Kezdjük azzal, szerintünk mi az, amiben a Sitecore jobban teljesít.

Sitecore előnyök az Umbraco-val szemben

Akad viszont érv bőven az Umbraco mellett is, nézzük meg ezeket is!

Umbraco előnyök a Sitecore-ral szemben

Befejezés

Ahogy ebből a listából is látszik, mindkét CMS tökéletes választás lehet vállalatod számára, csupán azokat a funkciókat és lehetőségeket kell végig nézni, amik szükségesek céljaid eléréséhez, illetve milyen olyan jövőbeni terveid vannak, amiket már most észben kell tartani a kiválasztás során.

Például hosszútávú céljaid közt szerepel-e, hogy több országban is jelen légy, s emiatt kiemelten fontos a jövőben egy multisite környezet létrehozása?  

Vagy az egyszerű kezelőfelületeket preferálod munkatársaid életének a megkönnyítése végett?

Szükséged van esetleg egy teljes mértékben testre szabható űrlap szerkesztőre, vagy elegendő egy nem egyedi forma is?

Mivel minden vállalat más és az igényeik is így mind különböznek, nincs általános válasz, melyik CMS rendszer fog jobban kiszolgálni. Amire az egyik ügyfélnek feltétlen szüksége van, az nálad talán fel se kerül a nice-to-have listára sem, de van olyan funkció, ami nélkül viszont nem tudsz működni.

Azt javasoljuk, hogy egy ilyen nagy volumenű döntés előtt az alapos utána olvasás mellett mindenképp egyeztess tanácsadói csapatunkkal, akik segítenek feltérképezni az elképzeléseiteket és a legalkalmasabb CMS platformot megtalálni vállalatod számára, hogy biztosan olyan megoldást válassz, amire szükséged van.