Skill mátrix a karrierutak támogatásáért

2022 elején nagy feladatba vágtuk a fejszénket. Újonnan kinevezett fejlesztési vezetőnk, Kun Attila (Nördi) ugyanis személyes és céges célként tűzte ki skill mátrix kialakítását és bevezetését az ALLWIN-nál. A skill mátrix ALLWIN-ra igazításába pedig azzal a nem titkolt szándékkal vonta be a Team Lead-eket és architekteket, hogy egyrészt mindannyian magukénak érezzék azt, másrészt, hogy az ötvözze az ALLWIN-hoz az évek során csatlakozó, sokféle háttérrel és múlttal rendelkező szakember tudását és tapasztalatát a fejlesztői karrierlépcsőket, tudásszinteket és képességrepertoárokat illetően. Hogy mi is ez tulajdonképpen, itt és most kiderül.

Mi a skill mátrix célja?

Karrierutak támogatása

Szereted tudni mit miért csinálsz? Szívesen tűzöl ki rövid-és hosszútávú célokat magadnak? A skill mátrix szintjei segítenek neked (és a vezetődnek) ebben. A szintek ráadásul differenciáltak pl. J1, J2, J3, M1, M2, M3, S1, S2, S3 - amikhez nem mellesleg bérsávok is rendelődnek.

A kollégák performancia mérése

Te sem szereted, mikor érzésre “mérnek”?

Forrás

A skill mátrix bőven elég támpontot nyújt ahhoz, hogy a teljesítményedet sokkal egyértelműbb kritériumok mentén lehessen megítélni.

Objektivitás

Nem világos, hogy miért vagy még medior, mikor a “padtársad” már senior színekben játszik? A skill mátrix-ban ellenőrizheted, hiszen egyértelműen látszódnak a kritériumok a pozíciók, ill. az egyes szintek tekintetében.

Hogyan teszi jobb munkahellyé a skill mátrix az ALLWIN-t?

Munkatársi értékelés

Szerinted kész vagy a medior szintre lépésre, a vezetőd szerint viszont még nem? Győzzétek meg egymást a negyedéves értékelő beszélgetésen! Mit mond a skill mátrix? Teljesíted a kritériumokat?

Forrás

Fejlődési utak és célok

Szeretnéd látni magad előtt a tanulási céljaidat és fejlődési utadat, mint egy térképet? Konzultálj a skill mátrix-szal és a vezetőddel közösen rajzoljátok fel! A skill mátrix-szal még a horizontális fejlődéshez is ihletet meríthetsz!

Objektívebb felvételi

Az előző munkahelyeden senior voltál? A skill mátrix-szal akár te magad is eldöntheted, nálunk milyen szinten mozognál. Az interjún résztvevők között már biztosan meglesz az összhang az objektív döntéshez.

Hogyan teszi hatékonyabbá a munkát a skill mátrix?

Projektmenedzsment

Tanácstalan vagy, melyik kolléga bírna el a projekttel? Válaszd ki a skill mátrix segítségével! A projektcsapatok könnyen szervezhetőek azáltal, hogy a projekt igényeinek megfelelően azonosítjuk be a szükséges készségtárat és ez alapján választjuk ki a projektcsapat tagjait.

Toborzás

Szeretnéd, ha az álláshirdetések konzisztens üzenetekkel megfelelő készségekkel rendelkező munkatársakat toboroznának? A skill mátrix-szal pontosan definiálható team- ill. culture-fit munkavállaló.

Forrás

Kapacitástervezés

Befutott egy sürgős CR, miközben mindenki szabin van, aki hozzá tudna szólni? A skill mátrix segít abban, hogy soha ne álljon elő ilyen helyzet. Segítségével preventíven megállapíthatóak az átfedések a kollégák skill set-jében, így – szükség esetén - a helyettesítő kollégák elláthatják a hiányzók feladatait.

Our Blog