Brainstorm az EP-ben

„A termékfejlesztésben rejlő minden kockázatot a vállalkozó visel, ez nem kedvez az innovációnak” – hangzott el az innovatív technológiákban jeleskedő hazai vállalkozásokat az Európai Parlamentben bemutató fórumon. A Herczog Edit által szervezett sorozat célja, hogy a brüsszeli döntéshozók első kézből szerezzenek tapasztalatokat a kisvállalkozók helyzetéről.

A „Brainstorm – innovatív kkv-k Magyarországról” címmel elindított közmeghallgatás sorozat első eseményén az ALLWIN Informatika és a Dension ismertette az innováció alapú növekedéssel kapcsolatos tapasztalatait az EP-képviselőkből, a brüsszeli érdekképviseletek és a pénzügyi szektor delegáltjaiból álló hallgatóság előtt. A mindennapi munkát megkönnyítő informatikai alkalmazásokra szakosodott, a Doktor-OK online regisztrációs szoftverével 2010-ben a Microsoft Innovációs Díját elnyerő ALLWIN vezetői, Fülöp László és Szöllősi Dániel elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy a válság hatására nőtt a megrendelők árérzékenysége, amely a prémiumszolgáltatásokat, illetve az innovatív megoldásokat kínálóknak kedvez a legkevésbé. Ugyanakkor kedvező hatásként értékelték, hogy erősödött a szakmai illetve üzleti szervezetek, érdekképviseletek szerepe. A cégvezetők szerint a kkv-kat a nagyokéval azonos adminisztrációra kötelező szabályok, a forráshiány és a késedelmes fizetések egyaránt hátráltatják az innovációt. „Nyitni kell a külföldi piacok felé, még akkor is, ha ez elsőre nem tűnik feltétlenül szükségesnek” – tette hozzá Fülöp, aki szerint a közös nyelv maga a technika, ami megkönnyíti a határok lebontását.

A Mobile Electronic News Legjobb Termékfejlesztés díját elnyerő, autós multimédia illesztőket gyártó Dension Audio System képviseletében megszólaló Szijj Attila szerint az induló vállalkozások helyzetét nehezíti, hogy a startup-oknak szánt állami és piaci források hiányában – különösen Közép-Európában – minden kockázatot a vállalkozó visel. A cég leányvállalata, a Dension Broadband System vezetője, Kelemen Péter az európai telekommunikációs szabályozás problémáin keresztül mutatta be a piacra jutást nehezítő tényezőket a telefonközpontoktól nagy távolságra élő felhasználóknak szélessávú internetes csatlakozást lehetővé tevő eszközöket fejlesztő cég életében. „Innovatívnak lenni vagy eladni a piacon az innovatív ötleteket, az két különböző dolog. Nem az állami támogatás, hanem a piac megteremtése lenne az igazi esély a kicsiknek.” – értékelte a helyzetet Kelemen. „Azért indítottam útjára ezt a sorozatot, mert jó példákat szeretnék bemutatni Brüsszelben. Olyan vállalkozókat, akik hazai terepen próbálnak meg az innováció révén érvényesülni, értéket teremteni” – fogalmazott Herczog Edit bevezetőjében. Az EP Ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának tagja szerint van okunk a büszkeségre: sorra kapjuk a híreket az innovációs versenyekről díjakkal hazatérő magyar fejlesztőcégekről. A képviselő szerint Európa gazdasági növekedése a foglalkoztatás gerincét adó kkv-k helyzetbe hozásán és a gazdasági-társadalmi innováció támogatásán. „Európa nem lehet sikeres innovatív kkv-k nélkül!” – zárta mondanivalóját Herczog Edit.