Okostelefon = üzleti lehetőség

2012. augusztus 31-én a 90.9 Jazzy rádió „Millásreggeli” c. műsorának vendége volt Szabó Kriszta és cégünk egyik ügyvezetője, Szöllősi Dániel. A reggeli rádiós program fő célja, hogy közéleti és gazdasági témákat dolgozzon fel hitelesen, ugyanakkor könnyen emészthető formában (erre utal a „Gazdasági Muppet Show” elnevezés is). A nyár végi adás a „Gigarezsit fizetünk” címet viselte, Gede Balázs és Mihálovits András műsorvezetők faggatták vendégeiket.

 

 

A beszélgetés tulajdonképpen a 2012. szeptember 07-én megrendezésre kerülő kkv konferencia, az „Informális Gazdálkodás” beharangozója volt. A rendezvényt nem egy hagyományos konferenciaként aposztrofálja annak megálmodója, Szabó Kriszta. A kkv-kal kapcsolatosan ugyanis általánosságban elmondható, hogy bár érdemes lenne számukra különböző konferenciákra járni, ugyanakkor ezt ők nem teszik meg – vagy időhiány miatt, vagy, mert unalmasnak tartják az előadókat. A rendezvény szervezője a második kifogással száll szembe: előadássorozatának célja, hogy eltérjen a hagyományos (és unalmas) konferenciáktól, annál csípősebb megoldást szeretne, amelynek köszönhetően a részvevők rádöbbennek, hogy változtatniuk kell. Ez a felismerés gyakran a túlélés záloga. A konferencia alapvetően workshop formájú: bár maguk az előadások általános információkat tartalmaznak, a szünetekben mindenkinek lehetősége van specifikus kérdéseket feltenni.

 

A tény, hogy számos előadót sikerült megnyerni az egésznapos rendezvényre (várhatóan több mint 15 prezentáció lesz meghallgatható) bizonyítja, hogy a cégvezetők nem félnek szembenézni a kihívásokkal.  A konferencia címe arra utal, hogy az általános gazdasági tényezőkön felül (mint pl. a pénz és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások) mára az informatika és a telekommunikáció is el nem hanyagolható tényezővé vált a vállalkozások számára.

 

Szöllősi Dániel az informatika, valamint annak üzleti felhasználási lehetőségeit hangsúlyozta a beszélgetés során, amelyet szerinte a kkv szektor még nem ismert fel eléggé. Dániel prezentációja a konferencián a „Minden mobil, ami fénylik?” címet fogja viselni. Előadásának elsődleges célja, hogy ráébresszen mindenkit: a mobiltelefon egy olyan eszköz, ami mára már mindenkinek a zsebében ott lapul, és ha azt nézzük, hogy manapság gyakorlatilag csak okos telefonokat lehet kapni, akkor könnyen kikövetkeztethető, hogy előbb-utóbb hazánkban is (ahogy máshol is) szinte mindenkinek okostelefonja lesz. Ha mindehhez hozzávesszük a világstatisztikát, miszerint naponta átlagosan 3 órát használjuk ezeket a kütyüket, akkor lehetetlen nem észrevenni az ebben rejlő üzleti lehetőségeket.

 

 

Azt is megtudhattuk, hogy mi a különbség a hagyományos és az okos mobiltelefon között: míg az előbbi elsődleges funkciója a telefonálás, és az ahhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások (telefonkönyv, szöveges üzenetküldés); addig az utóbbi esetében a telefonálás már csak egy a sok funkció közül. Mivel mára már az internetelérés gyakorlatilag mindenkinek adott (adatforgalom csomagok és hotspotok által), a felhasználók böngészgetnek a telefonjukon – fontos előrejelzés, hogy a mobiltelefonon bonyolított internetes szörfölés 2013-ra eléri a hagyományos gépeken folytatott szörfölés mértékét, és azt követően természetszerűleg átveszi majd a vezető szerepet. Ez egyben kihívást is jelent a cégeknek, fontos, hogy mobil-kompatibilissé tegyék honlapjaikat. Ez azt jelenti, hogy korlátozott méretű kijelzőn is értelmes megjelenésűnek és működőképesnek kell lennie egy website-nak. Dániel hangsúlyozta, hogy mindez egy hagyományos (flash-t nem tartalmazó) honlap esetében nem túl nagy költség.

 

Dániel kiemelte a cégünk másik fő tevékenységi köre, a mobilalkalmazások létrehozásában rejlő lehetőségeket is. Ez gyakorlatilag egy olyan programot jelent, amit fel lehet telepíteni a mobiltelefonra az alkalmazásboltokból. Természetesen ez nem csak szórakoztató alkalmazás lehet, hanem komolyabb programok is megvalósíthatóak – gyakorlatilag komplett vállalatirányítási rendszerek is bevezethetőek erre a platformra. A biztonságosság kérdésével kapcsolatban rávilágított, hogy ezek az alkalmazások általában csak megjelenítik az adatokat, de nem tárolják azokat (azt a szerver teszi), ennek eredményeképpen nem kerül letöltésre a teljes adatbázis a telefonra. Így a telefon esetleges elvesztése / ellopása esetében sem történhet visszaélés ezekkel az adatokkal.

 

Az adás meghallgatható a http://millasreggeli.hu/podcasts/ oldalon, „Gigarezsit fizetünk” címmel 2012.08.31 dátum alatt. A beszélgetés 11:42 perctől kezdődik.