Biztos, hogy intranetet használtok?

Az idei év rivaldafénybe állította és letesztelte az egyébként is törékeny és hiányos gazdasági és társadalmi szerkezeteinket. Nem kizárólag a koronavírus miatt dőltek össze egyes iparágak, a krízishelyzet csak egy utolsó csapást mért rájuk. Megtapasztaltuk, milyen az, amikor egy rendszert "békeidőre" építenek, majd, amikor valóban helyt kell állnia, kártyavárként dől össze.

Persze, válsághelyzetben nincsenek kivételek, minden piaci szereplőt utolér így vagy úgy, viszont nem mindegy, milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, amikor beüt a krach. Ha ilyenkor van mire támaszkodni, akkor sokkal gyorsabban, a versenytársainkat megelőzve elejét vehetjük a bajnak, és rögtön válaszolhatunk a megváltozott piaci igényekre.

Természetesen ahhoz, hogy erre képesek legyünk, nyugalmas időszakokban sem feledkezhetünk meg vállalatunk fejlesztéséről. Ez nem egy pár hónapos projektet jelent, hanem folyamatos és tudatos építkezést, amely alapjaiban erősíti meg a céget. Megannyi módja van ennek, viszont jelen írásunkban egy elengedhetetlen és sajnos gyakran elhanyagolt technológiai alappillérről szeretnénk beszélni: az intranetről, azaz a belső vállalati rendszerről.

Azt tapasztaljuk, hogy sok vállalat nem használja ki a belsős kommunikációs platformok adta lehetőségeket. Ez szerintünk azért van így, mert voltaképpen nem is intranetet használnak, vagy ha mégis, akkor annak funkcióinak egy részhalmazát, vagy egy igen elavult verzióját. Írásunkban mélyére ásunk annak, hogy miben rejlik egy valódi belsős rendszer értéke, bemutatva, hogy mit nyerhet egy vállalat, ha kiaknázza egy korszerű intranet lehetőségeit.

Biztos intranetet használsz? A valódi intranet vs. SharePoint és Drive megoldások

Az intranet voltaképpen nem más, mint az internet zártkörű, egy adott intézmény vagy szervezet számára elérhető kiterjesztése. Ha úgy nézzük, az internet alapjaiban változtatta meg kommunikációs szokásainkat, az intranet pedig többek között a vállalati kommunikációra gyakorol hasonló hatást, amennyiben megfelelően van kiépítve.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a nagyvállalatok abban a tudatban élnek, hogy van belsős rendszerük, de mindez javarészt a különféle fájlmegosztó és -kezelő felületek vállalati használatában merül ki. A SharePoint alapú vagy Drive megoldások nagyon népszerűek, de ezek alapvetően dokumentumkezelő és projektmunka támogató rendszerek, így senki sem várhatja el tőlük, hogy valódi üzleti megoldásokkal szolgáljanak.

De akkor mit is nyújt egy jó intranet?

A fájlkezelés és projektmunka támogatás valójában csak egy funkciója az intraneteknek. Túlmutatva ezen, a jó intranet egy átlátható, bárhonnan és bárki számára hozzáférhető, emberközpontú és integrált céges rendszert feltételez. Sorozatunk következő bejegyzésében körbejárjuk, mi kell ahhoz, hogy valódi értéket nyújtson a belső céges hálózat. Tartsatok velük!

Ha a vállalatod által használt belső rendszer inkább fejfájást okoz, mintsem, hogy segítene, érdemes lehet felzárkóztatni a piac jelenlegi és jövőbeli igényeihez.