Ép testben ép lélek?

November a férfi egészségtudatosság hónapja, legyen szó fizikai vagy pszichés egészségről. Mivel a szoftverfejlesztés területén, így nálunk, az ALLWIN-nál is erős a férfi dominancia, nem mehetünk el szó nélkül a téma mellett. Az ALLWIN-nál kiemelten fontosnak tartjuk az egészséget, és nem csak férfi munkavállalóink tekintetében hangsúlyozzuk ennek fontosságát. Például ennek jegyében támogatjuk kollégáink sportolását All You Can Move programmal, és szintén ezt szorgalmazva tartott CEO-nk futóedzést az idei soproni elvonulásunkon szombat reggel 7-kor. :-) Kollégáink sem restek, néhányan szeptemberben 208 kilométert tekertek a Balaton körül, sőt, síelés és kutyás futóverseny szervezése is folyamatban van. Munkatársaink mentális egészségéért szintén egész évben dolgozunk. Hogy miért és hogyan tesszük mindezt, alább kiderül.

A mentális állóképesség régóta ismert fogalom a sportpszichológiában, ahogy az is, hogy a megmérettetésekre pszichésen is felkészítik a versenyzőket. A siker – legalábbis a sportban – gyakran tényleg fejben dől el. A mentális felkészültség mára más területeken is fontossá vált, hiszen mindenütt teljesítenünk kell, miközben vágyunk arra, hogy negatív stressztől mentes, elégedett életet élhessünk.

 

A mentális állóképesség egy összetett személyiségvonás. Nemzetközi kutatások során azt találták, hogy a tudásukban és kompetenciájukban azonos szinten lévő résztvevők között – legyenek vezetők, sportolók, vagy diákok – a teljesítménybéli különbség 25%-a magyarázható a mentális állóképességgel. Mit jelent ez? Azt, hogy a mentális állóképességnek meglehetősen nagy szerepe van a stressz kezelése mellett a teljesítőképesség és az elégedettség szempontjából.

 

Miért fontos ez?

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség kimutatása szerint „a munkahelyi hiányzások 50-60%-a köthető stresszhez kapcsolódó okokhoz.” Emellett itthon „a foglalkoztatottak 86%-a a kiégés tüneteiről számol be.” Ezek borzasztóan nagy számok!

Ha hiszünk a statisztikáknak, akkor munkaadóként a stressz csökkentését és a mentális jóllét erősítését prioritásként kell kezelni. Ehhez hozzájárul, hogy a munkavállalók egyre több gondoskodást és törődést várnak el a munkáltatóiktól. Az egyéni igényekre szabható wellbeing szolgáltatási csomagok – az egészségbiztosítástól a sporttámogatáson át a coachingig – sokasodnak a juttatási piacon.

Hogy illeszkedik a fentiekhez a mentális állóképesség-mérés?

Ahányan vagyunk, annyiféleképp kezeljük a stresszt és a hirtelen változásokat.

Egy megbízható felméréssel azonosíthatjuk az egyéni mintázatokat, amihez aztán egy célzott és hatékony fejlesztési programot adhatunk.

A mentális állóképesség-felmérés alapját az alábbi modell alkotja, amely 4 fő dimenzióból és 8 alskálából áll.

1) KONTROLL

-       Helyzetek feletti kontroll mutatja meg, hogy a nehézségek kezelése során mennyire vagyunk hatékonyak; pozitív, megoldáskereső-e a hozzáállásunk.

-       Érzelmi kontroll méri az érzelmi tudatosságot, és hogy mennyire vagyunk képesek motiváló és energizáló hatással lenni magunkra és a környezetünkre.

2) ELKÖTELEZŐDÉS:

-       Célorientáltság méri azt, hogy merünk-e ígéretet tenni magunknak és másoknak. Mutatja a sikerorientációt, a versenyszellemet és hogy mennyire függünk mások visszajelzésétől.

-       Eredmény orientáltság képet ad arról, mennyire vagyunk lelkiismeretesek és megbízhatóak, milyen az önfegyelmünk, koncentrációs képességünk, amikor a kitűzött célokat kell elérni, azaz betartani, amit ígértünk.

3) KIHÍVÁS:

-       Kockázat orientáltság méri, hogy állunk a változáshoz és az újdonságokhoz, mennyire vagyunk rugalmasak; keressük-e aktívan a kihívásokat.

-       Tanulásorientáltság megmutatja, mit teszünk, ha kudarc ér bennünket; tanulunk-e a tapasztalatokból és fejlődünk-e a nehézségek által.

4) MAGABIZTOSSÁG:

-       Saját képességekbe vetett hit árulkodik az önbizalomról és önértékelésről.

-       Interperszonális magabiztosság méri az asszertivitást, a társas helyzetek és konfliktusok kezelését.

A felmérés a fenti faktorok mérésével iránytűt ad az egyéneknek és a csapatoknak is ahhoz, hogy milyen hiedelmeik, attitűdjeik vannak a stresszel és a kihívásokkal kapcsolatban, mik a jelenlegi megküzdési stratégiák, amikre építhetnek és miben érdemes erősíteniük, ha szeretnének.

Az ALLWIN-nál 2022 folyamán idáig összesen 27 mentális állóképesség-felmérését végeztünk el a vezetők, a projektmenedzserek és a HR csapat tagjai között, ami a teljes céges létszám több, mint 30%-a. A mentális állóképesség átlaga 10-es skálán 6-os értéket ért el.

Mit jelent a 6-os érték ezen a skálán?

Aki 6-os értéket ér el a skálán, képes megküzdeni az élet legtöbb kihívásával, bár előfordul, hogy nehéz körülmények között idegeskedhet, és kissé fenyegetve érezheti magát. Inkább bízik a saját képességeiben, ám önbizalmát csökkenthetik mások kritikus megjegyzései. A fejlődése érdekében inkább vállalja a kihívást és nyitott a változásra, bár lehetséges, hogy aggasztja az esetleges sikertelenség esélye. A legtöbb társas helyzetben kényelmesen mozog, együttműködő és képes akár az ellenvéleményét is felvállalni. Általában eléri a céljait, bár intenzív stresszben elveszítheti a fókuszt. Legtöbbször úgy érzi, kézben tartja a dolgokat, és rendelkezik kontrollal a körülötte zajló események felett. A megszokott körülmények között ura az érzelmeinek, jellemzően nyugodt, kiegyensúlyozott, de az is előfordul, hogy kibillen egyensúlyából és időnként szorong, vagy aggódik.

Ez alapján látszik, hogy van még tér a mentális állóképesség-fejlesztésére, de a csapatszintű eredmény egy jó alapot jelez.

Hogyan fejlesztjük az ALLWIN-nál a kollégákat?

A felmérések eredményeit egyénileg átbeszéltük a kitöltőkkel és velük gondolkodtunk közösen arról, hogy melyik dimenziók mentén hogyan tudnak fejlődni.

Emellett a belső soft skill program keretében is van stresszkezelés tréning, amire a kollégák önként jelentkezhetnek, vagy ha a vezetőik úgy vélik, érdemes fejlődniük valamiben, akkor küldhetik is őket. A képzési alkalmakat ugyanabban a témában jellemzően személyesen és online is megtartjuk, hogy az ország különböző pontjain élő kollégák is akadálymentesen be tudjanak kapcsolódni. Egy képzési alkalom 4 órás, munkaidőben tartjuk és munkaidőként elszámolható.

Milyen jellegű tréningeket szoktunk tartani?

Olyan témákat igyekszünk választani, amelyek a kollégák számára relevánsak, ehhez pedig kérünk tőlük visszajelzést. Volt már asszertív kommunikáció, visszajelzésadás, konfliktuskezelés, tárgyalástechnika, meeting facilitálás, időmenedzsment, érzelmi intelligencia.

És hogy mit nyilatkoztak maguk a résztvevő kollégák a képzésekről?

Erdős Anita, frontend fejlesztő
Több képzési alkalmon is részt vettem, de ami leginkább megmaradt és bevált számomra, az a “Reziliencia, stresszkezelés” c. képzésen tanult hálaadás. Bármilyen stresszhelyzetben segít, ha el tudok vonatkoztatni és fel tudom sorakoztatni, hogy miért vagyok hálás az életemben. Éppen építkezünk, ami stressz szempontból igen megterhelő, úgyhogy ebben a tekintetben is jól jön a tipp, amit Kittitől kaptam.
Taraszovics Károly, szoftverfejlesztő
Az “Időmenedzsment” képzésen csomó tapasztalatot osztottak meg a résztvevők azzal kapcsolatban, hogyan jut idejük kikapcsolódni, ill. hogy tudják elválasztani a munkát és magánéletet az állandó home office-olós életmódban, amit folytatunk, mióta felütötte a fejét a COVID. Azóta volt már olyan Teams megbeszélés, amit a teraszon, kutyasimogatás mellett ejtettem meg, hiszen nem kell mindig minden megbeszélésen a gép előtt ülnie még egy fejlesztőnek sem. Csak fontos, hogy eszünkbe jusson, hogy a következő meetingünk olyan jellegű, hogy akár ki is léphetünk a házból közben. A heti csapatmeetingek az ALLWIN-nál például tipikusan ilyenek.
Ángyán Tamás, frontend fejlesztő
Korábban is volt lehetőségem hasonló témájú képzéseken részt venni, de Kitti előadásai és workshop-jai megerősítik a korábban szerzett tudásomat, és időről-időre felelevenítik a hasznos gyakorlatokat, amiket aztán beültetek a napi életembe. Ilyen például az asszertív kommunikáció témája, aminek hasznát veszem a belső projektmegbeszéléseinken. Figyelek arra, hogy miközben kiállok a saját érdekeimért, a többiekét is megpróbáljam megérteni, és hogy tények, ne pedig érzelmek mentén kommunikáljak.