Hogyan lettem Sitecore MVP?

Az ALLWIN senior szoftverfejlesztője, Tárnok Tamás, harmadszorra nyerte el a Sitecore MVP (Most Valuable Professional, azaz legértékesebb szakember) díját. Miért fektet nagy hangsúlyt a közösségépítésre a Sitecore, ami a világ egyik legelitebb CMS (Content Management System, azaz tartalomkezelő rendszer) platformja, és milyen út vezet a közösség MVP elismeréséhez; -erről beszélgettünk Tamással.

Először is gratulálunk, hogy idén is elnyerted a Sitecore MVP címet. Hogyan és mikor ismerkedtél meg a Sitecore-ral?

Körülbelül hat és fél éve, amikor csatlakoztam az ALLWIN csapatához. Akkoriban még SharePoint-tal foglalkoztam, de az ALLWIN-nál viszonylag hamar, pár hónap után már a Sitecore-ral kezdtem dolgozni. Elég mélyvíz volt ez akkor, azóta viszont szinte csak ilyen projektjeim vannak. Már az elején is nagyon megtetszett maga a termék is és a felépítése is. Ez azóta sem változott.  


Mit jelent a Most Valuable Professional (MVP) cím megszerzése? Mivel jár ez? Mesélj nekünk az idáig vezető útról.

Az MVP cím valójában egy évenként kiosztott díj, amellyel a közösséget leginkább támogató tagot ajándékozzák meg. Figyelembe veszik, hogy ki mennyire aktív, mennyire támogatja a közösséget, akár blogposztok írásával, akár kérdések rendszeres megválaszolásával vagy meetupok szervezésével.

Én a közösséggel négy éve ismerkedtem meg, amikor szakmai kérdésekkel kapcsolatos válaszok után kezdtem kutatni. Így találtam a Sitecore közösségre, ahol világszerte több ezer ember osztja meg egymással a kérdéseit, válaszait, tanácsait. 2016-ban ismertem meg Varga Tamást, akkoriban ő volt Magyarországon az egyetlen Sitecore MVP – most is ő a közösség egyik fő összetartó embere, jelenleg közösségi programmenedzser szerepet tölt be a Sitecore-nál. Ő dobta fel az ötletet, hogy szervezzünk Magyarországon is meetupokat. Szóval össze is állítottunk egy szervezőcsapatot, amihez a POSSIBLE vezető fejlesztője, Horváth Attila is csatlakozott.

Az első 2017-ben volt, 15-20 ember vett részt rajta, és szerencsére nagyon jó arányban sikerült elérni azokat az embereket, akik Sitecore-ral foglalkoznak. A meetup-okat azóta is szervezzük, a tagok száma már 100 fölött jár. Itthon nem sok cég van, ami Sitecore-ral foglalkozik, úgyhogy az elején sok kihívással járt a közösség összefogása. Szerencsére az évek során egyre erősebbé vált a közösség, miközben jó kapcsolatunk alakult a cégekkel. Külön öröm, hogy mostanra már Európa számos országából és a tengerentúlról is érkeznek meghívott előadók és vendégek a meetupjainkra.

                                                                                                 Varga Tamás előadást tart egy budapesti meetupon

Hogy néz ki egy ilyen esemény? Mire vagy a leginkább büszke ezzel kapcsolatban?

Általában két-három 45 perces előadás szokott lenni, a résztvevő cégek (ALLWIN, POSSIBLE, Accenture) kollégái közül gyűjtjük be a témákat, azokból választunk ki párat. A helyszín is általában a fenti három cég irodái között rotálódik. Számomra a legjobb érzés ezzel kapcsolatban az, hogy sikerült megszólítani és összefogni itthon is az azonos érdeklődésű embereket.

Mi számotokra a legfőbb motiváció a közösségépítésben?

A fő célunk az, hogy a cégek ne versenytársként tekintsenek egymásra, hanem tanuljunk egymástól, segítsük a másik fejlődését. Szerencsére a fejlesztői közösség is támogatja ezt.

Milyen kapcsolata van az ALLWIN-nak a Sitecore-ral?

Az ALLWIN-nak van egy portál csapata, akik 95%-ban csak Sitecore fejlesztéssel foglalkoznak. A cég már akkor is jelen volt ezen a területen, amikor én idekerültem, mostanra pedig ezüst-fokozatú partnerek lettünk.  


Hogyan segített az ALLWIN a Sitecore-ral való megismerkedés, valamint az MVP cím megszerzéséhez vezető úton?

A Sitecore-ral való megismerkedés a mindennapi munkám része volt. Nagyon sokat tanultam munkatársaimtól is. Itt megemlíteném az ALLWIN portál csapat vezető fejlesztőjét, Németh Imrét, illetve Nagy István vezérigazgatót és technológiai vezetőt. Az ALLWIN pedig a meetupok szervezésében támogat a helyszín, a felszerélés és az enni-, innivaló biztosításában. Továbbá rengeteg konferencián vehetek részt, ami által fejlődök és naprakész vagyok a legújabb technológiai újdonságokkal.



Mi az amiért Te elköteleződtél a Sitecore mellett?

Az emberek miatt, akik vezetik a közösséget. Nagyon szimpatikusak és az egész Sitecore olyan, mintha egy nagy család tagjai lennének. Nagyon baráti és támogató a hangulat, mindenki ismer szinte mindenkit.



A Sitecore fejlesztői közösség erős és összetartó. Mit gondolsz miért, miben van az erőtök?  Mit jelent számodra a közösség tagjának lenni?


A szakmai elhivatottság és a közös érdeklődés az, ami a leginkább összetart minket. Olyan közösség vagyunk, ahol a változásokra nyitottan reagálunk, így tudunk mindannyian hatással lenni a Sitecore fejlesztésére. Számomra mindezek olyan értékek, amelyek mögé be tudok állni és képviselni őket.

Bár az idei koronavírus járvány miatt elmarad, de első alkalommal került volna megrendezésre a SUGCON Budapesten. Úgy tudjuk te is részt vettél a szervezésében. Mesélj nekünk az eseményről, valamint a további terveitekről.

A SUGCON egy nagy, nemzetközi konferencia, amely 4-500 főt vonz a világ minden tájáról évente. Általában 35-40 előadás van, több teremben két napon keresztül, amelyek a legújabb fejlesztésekről szólnak. Az idei egyik konferencia Budapesten lett volna, amelynek szervezésében én is segítettem. Szép számban érkeztek témajavaslatok az eseményre, az ezt elbíráló csapat tagja voltam én is.  

Sajnos azonban az idei konferencia elmarad, de terveink szerint jövő márciusban bepótoljuk (több infó itt). Mindeközben, áprilisban megszerveztük az első nemzetközi virtuális SUGCON-t.


Mesélj a saját terveidről, mi a következő cél amit szeretnél elérni, vagy miben szeretnél fejlődni mint MVP?

Szeretném a magyar meetup közösséget növelni, kicsit átalakítani az összejövetelek struktúráját, hogy még nyitottabb, interaktívabb viszony alakuljon ki az előadó és a hallgatók között.

Ha valaki elolvassa ezt az interjút, és megjön a kedve ahhoz, hogy jobban elmélyüljön a Sitecore-ban, esetleg megcélozná a jövőben az MVP címet, mi az az egy tanács amit adnál neki útravalóul?

Én azt gondolom, hogy két feltétele van annak, hogy valaki elinduljon ezen az úton: kezdjen el olyannal foglalkozni ami szívből jön, és ez szolgálja valamilyen módon a közösséget.  



Szeretnél többet megtudni a Sitecore-ról és a .NET-ről? Böngészd Tamás blogját, vagy kövesd őt Twitteren. Tudtad, hogy Tamásnak van egy művész oldala is? Katt ide és tudj meg többet zeneprojektjéről, a mmuo-ról.


Csatlakozz a magyar Sitecore közösséghez! Kövesd meetupon a budapesti közösség eseményeit: Sitecore User Group Budapest. Programjaikról Twitteren is hírt adnak.