Jött. Látott. Tanult.

Iván Patrik szoftverfejlesztő első éve az ALLWIN-nál

Még nagyban babáztam otthon, mikor a férjemtől értesültem róla, hogy csatlakozik egy új belépő a projektre, aminek akkoriban a szakmai vezetője volt. Emlékszem, hogy megütötte a fülem, hogy mit vállalt ez az új belépő, egy bizonyos Patrik, mikor elkezdett nálunk dolgozni. Mert nem egy szokványos történet a tiéd ebben az iparágban.

Patrik: Igen, valóban. A sztori az, hogy bár mediorként dolgoztam az előző munkahelyemen, sajnos az ALLWIN-os interjúm nem sikerült annyira jól, mint szerettem volna. Ezért juniorként vettek fel ide, és nagyjából kilenc hónap után lettem medior.

Hallottam már olyan esetről, ahol ez a felállás nem működött. Te hogy élted ezt meg és miért vágtál bele így is?

Patrik: Mivel nem anyagi okokból szándékoztam váltani, megfogadtam, hogy ha már munkahelyet keresek hét év után, akkor mindenképpen olyan céghez szeretnék elmenni, ahol valószínűleg jól fogom érezni magam. Már korábban szembejött velem az ALLWIN, el is olvastam az összes leírást, megnéztem minden videót, amit találtam, és nagyon tetszett, csak akkor nekem még nem volt aktuális a váltás.

Szerencsére később ismét keresztezték egymást az útjaink, kaptam meghívót egy beszélgetésre, ahol tesztelték a szakmai rátermettségem. A végén az jött ki, hogy közel vagyok a medior szinthez, de vannak még hiányosságaim, amiket be kellene pótolnom. Ezzel nyilván alacsonyabb bérezés is járt. Pár napig gondolkodtam, aztán arra jutottam, hogy itt biztos lesz lehetőségem fejlődni és utólag is el tudom érni a medior szintet. Túlságosan tetszett az ALLWIN ahhoz, hogy csak azért, mert máshol többet adnának, vagy magasabb pozícióba vennének fel, elutasítsam a lehetőséget. Azt éreztem valahol legbelül, hogy jó lesz nekem itt, és, hogy ez fontosabb érték nekem, mint az, hogy a fizetés hanyassal kezdődik az első hónapban.

Hozzáállásból nálam jelesre vizsgáztál. Tudom, hogy nem mindenki teheti meg, hogy eltekint a bérkülönbségtől, de sokszor hiányzik is ez a mentalitás, hogy én fejlődni szeretnék, mert nem tudok eleget és nem visszalépésnek élem meg, ha valahol jelzik, hogy kicsit bele kellene tenni még.

Forrás

Patrik: Igen, nekem kevés a boldogsághoz a havi egy értesítés az sms-ről, hogy megérkezett a fizetésem. Ha stresszes a munkahely és nem érzem jól magam, nem jelent semmit az anyagi kompenzáció. Szempont volt még nálam, hogy ne multi legyen az új munkahelyem, kisebb cégnél szerettem volna elhelyezkedni.

Ez a vágyad be is teljesült. De hogyan sikerült aztán bepótolnod azokat a bizonyos hiányosságokat, amik kibuktak az interjú során?

Patrik: Code review és mentorprogram. Ezek a kulcsszavak. Vannak szakmai vezetők, akik segítik a többi fejlesztő fejlődését. És vannak milestone-ok, közösen kitűzött célok, amiket látsz magad előtt, három hónapra, egy évre vagy épp másfél évre előre. Az egy dolog, hogy körül voltam és vagyok véve szakmailag olyan szinten kompetens emberekkel meg vezetőkkel a projekteken, akiktől tényleg lehet tanulni. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy olyan mennyiségű időt és erőforrást tudnak allokálni erre, hogy valóban mentorálást tudnak folytatni.

Hogyan hatott ez a szakmai fejlődésedre?

Patrik: Onnan indultam, hogy az elején volt vagy 19 komment a pull request-jeimen. Most ott tartok, hogy 3-4 hónapja nincs rajtuk egy sem. Én ebben mérem, hogy mennyit fejlődtem szakmailag. Elsajátítottam, amiket illik elsajátítani: design pattern-öket és best practice-eket, code compliance-hez köthető dolgokat, hogy az emberben az igényesség felé való törekvést minél inkább magasabb szintre érdemes emelni.

Sokat segített, hogy az ALLWIN-nál nemcsak arra van idejük a szakmai vezetőknek, hogy leírják a code review-ban, hogy mit kellene máshogy csinálni, hanem az is belefér, hogy egy call-ban megbeszéljük, hogy miért úgy csináljam, mi lenne, ha nem így járnék el, az hosszú távon milyen következményekkel járna stb. A big picture-t mindig, minden téren megkapjuk és ez nekem nagyon tetszik, mert sokkal hatékonyabban tudok így fejleszteni, és minőségben is sokkal jobbat tudok így produkálni.

Úgy tűnik, hasznát vetted az ALLWIN visszajelzés központú kultúrájának.

Patrik: Igen, és nagyon szeretem, hogy itt mindig kérhetek visszajelzést, és tőlem is elvárják a visszajelzést.

Ez számomra valahol validálja az emberközpontúságot, mint ALLWIN értéket. A rugalmasság mellett gyakran említik erősségként a munkatársak.

Patrik: Hát igen, a rugalmasság minden téren megfigyelhető. Kezdve onnan, hogy fogorvoshoz kell mennem egészen odáig, hogy az ország mely pontjáról dolgozom éppen.

Tényleg, most éppen honnan?

Patrik: Mostanában Balatonberény és Zalaegerszeg környéke között ingázom. De volt, hogy Gödöllőről dolgoztam, a jövőben pedig Székesfehérvárról fogok. A munkavégzés helyét illető szabadság szintén sokat nyomott nálam a latban, mikor az ALLWIN-t választottam. Sok a változás most az életemben és fontos, hogy ne legyek helyhez kötve.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szeretnék bejárni az irodába. Nem vagyok annyira home office párti egyébként, mert szeretem a társaságot, így mikor úgy alakul, hogy Budapest környékén járok, szívesen dolgozom az ALLWIN irodában is. Nagyon szeretem ezt a lakás-feelinget, egyáltalán nincs számomra munkahely érzete. A társaság is jó, ezért sokkal inkább olyan érzés, mintha haverokkal lan partiznánk egy lakásban. Erre még rásegít, amikor nem külső helyszínen van a havi csapatépítő, hanem szimplán bent maradunk munka után, rendelünk valamit és mondjuk társasozunk. Jók a külső helyszínek is, de ennek is megvan a varázsa számomra.

Ezeket én is szerettem, mikor még Budapesten éltem, meg nem voltak délután egyéb kötöttségeim, és jó hallani, hogy más sem vágyik mindig valami különlegesre. Zárásként kíváncsi lennék, hogy milyen célok lebegnek a szemed előtt az ALLWIN-nál most, hogy egy éves lettél nálunk.

Patrik: Éves célkitűzéseink vannak, és ezeknek van negyedéves utánkövetése. Igaz, Ancsi említette a podcast-ben, hogy ez a rendszer kicsit át lesz majd alakítva, de most még ilyen formában beszélgetünk arról, hogy haladok. Egyelőre pozitív megerősítést kapok abban, hogy jó úton járok a senior szint eléréséhez. Hosszabb távon kacérkodom a Team Lead szerepkörrel. Rövid távon meg kipróbálnám magam a jelöltek szakmai szűrésében.

Akkor aki most “mindent is” elolvas az ALLWIN-ról, mint ahogy te is tetted annak idején a munkahelyváltás küszöbén, akár majd találkozhat is veled az interjúján. 😊