Digitalizációs trendek 2023-ban: Milyen digitális beruházásokat válassz, hogy a gazdasági válság győztese lehess?

Globális gazdasági instabilitás és elszálló infláció és mindeközben még mindig érezzük a pandémia hatásait is… Nincs döntéshozó, aki ne keresné ezekre a megoldásokat. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy felkészült legyél.

A jelenlegi ingatag gazdasági helyzetben a 2023-as év tervezése hatalmas kihívás elé állítja a vezetőket. A trendelőrejelzések alapján jövőre a legtöbben azokat a beruházásokat részesítik előnyben, amelyek a bevételeket maximalizálják, jövedelmezőséget növelik és segítenek a kiadásokat csökkenteni.  A világjárvány első napjaiban azok, akik hallgattak az előrejelzésekre és bátran fektettek digitális innovációba, már tudják, mennyit tud segíteni egy alaposan átgondolt fejlesztés az üzleti növekedéshez, így az ő pozitív példájuk mutathatja az utat.

Összeállítottuk a legjobb recessziós tanácsokat tartalmazó listánkat azon vállalatok számára, amelyek el akarják kerülni a gazdasági visszaesés buktatóit. Nézzük meg, mik azok a kulcsfontosságú területek és fókuszpontok, amikre érdemes nagy hangsúlyt fektetni és innovatív megoldásokkal támogatni!

Digitális transzformáció az ügyfélkezelésben:
Gyűjts minél több ügyféladatot és növeld az ügyfélélményt

Részesítsd előnyben azokat a beruházásokat, amik releváns és megbízható ügyféladatok megszerzésére irányulnak, hogy ezeket használva sokkal célozottabb és nagyobb hozamú stratégiát alkothass meg.

Évek óta hangoztatott aranyszabály: törekedj a már meglévő ügyfeleid megtartani! Ahhoz, hogy pozitív ügyfélélményt teremts, meg kell ismerned ügyfeleid. Ez azt jelenti, hogy tudni kell, kik ők és mit akarnak. Meg kell érteni, hogyan segíthet a technológia az ő ügyfélélményük javításában, és ezt az információt fel kell használni az ajánlatok testre szabásához.

Az ügyfélélmény javításához elengedhetetlen a megfelelő elérési csatornák modernizálása. Ide tartoznak a digitális ügyfélkapcsolatok, például weboldalak, mobilalkalmazások vagy közösségi médiacsatornák létrehozása és kezelése; az értékesítési folyamatok kezelése; valamint az ügyfélszolgálati interakciók kezelése is.

Minél jobb élményt adsz ügyfeleid számára, annál több esélyed van a megtartásukra, ami további értékesítésre ad lehetőséget. Fektess olyan megoldásokba, amelyek segítenek jobban megismerni, felkutatni és megőrizni ügyfeleid!

Kövesd figyelemmel a digitalizációs trendeket és keresd a lehetőséget a fejlődésre

A technológiai változások gyors üteme azt jelenti, hogy mindig történik valami újdonság, ami megfontolásra érdemes. Vegyél részt az iparággal kapcsolatos eseményeken és konferenciákon, hogy lásd, milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre, mit tartogat a jövő és hol van esetleg lemaradásban vállalkozásod.

Amikor a feltörekvő trendekről és technológiákról van szó, csábító lehet, hogy csak azokra a területekre összpontosíts, amelyek a leginkább relevánsak a vállalkozásod számára. Ám járj nyitott szemmel, mert könnyen elképzelhető, hogy egy most még távolinak tűnő megoldás beszivárog pár éven belül a te területedre is. Ilyen előre látással lépés előnybe kerülhetsz versenytársaiddal szemben. Magyarországi vezetőknek ajánljuk a nemzetközi piacokon, főleg tőlünk nyugatabbra elterjedt technológiákkal és megoldásokkal való ismerkedést, mert így rögtön azt is meg lehet nézni, hogy egy-egy elképzelés mennyire sikeres és jövedelmező és mi az, ami esetleg zsákutca.

Nem érdemes minden divathullámot meglovagolni (NFT, metaverzum), de azokat a befektetéseket, amik az ügyfelek igényeit azonnal ki tudják elégíteni és segítenek az ügyfeleket megtartani, érdemes bátran fontolóra venni.

Ez a fajta tudás lehetővé teszi azt is, hogy jobb stratégiákat alakíthass ki a jövőbeli beruházások - például a meglévő technológia korszerűsítése vagy új projektek (például mobilalkalmazások fejlesztése) - tervezésekor.

Fektess hangsúlyt a biztonságra a vállalati digitalizáció során

A kiélezett gazdasági helyzetben, ahol a verseny szinte vérre megy, mindig megugrik a kibertámadások száma. A geopolitikai események és a különböző technológiai zavarok ráadásul szintén arra sarkallják a vállalatokat, hogy fordítsanak kiemelet figyelmet működésük biztonságának megőrzésére.

Fontos, hogy olyan digitális megoldásokba fektess, amik garantálják a biztonságos működést és védik az ügyfelek adatait, illetve tartsd szem előtt azt szempontot, hogy egy ilyen támadás esetén azonnal tudj reagálni.

A felhő alapú modernizációk és a Zero Trust biztonsági modellek mind ebben segítenek.

Automatizációk és szakértők

A globális munkaerőhiány és a munkahelyek gyakori váltogatása (job-hopping) ebben a gazdasági helyzetben sem fog sokat változni az előrejelzések szerint.  Az ügyfelek megtartása mellett a megbízható munkavállalók megtartása ugyanolyan fontos és ugyanolyan nehéz, mint az ügyfelek esetén, így a legjobb munkavállalók megtalálása és az ő igényeiknek kielégítése kulcs lehet vállalkozásod számára.

Már a Covid járvány következményeként is megfigyelhető volt, hogy hatalmasat ugrott a különböző automatizációs folyamatokba fektetett invesztálások száma. Ezek a megoldások, mint például az RPA (robotizált folyamatautomatizálás) vagy a DPA (digitális folyamatautomatizálás) választ jelentenek a munkaerőhiányra is. A felkapottabb, úttörő elképzelések mellett egyre több olyan technológiai megoldás létezik, amik a munkafolyamatok fejlesztését célozzák meg, akár kis és középvállakozások szintjén is. A sokak által használt Excel-táblázatok automatizációjában rengeteg kiaknázatlan lehetőség van a mai napig sok vállalatnál. Ezekre a kisebb, de annál hasznosabb megoldásokra érdemes akár kisvállalkozás szintjén is belevágni.

Fektess tehetséges munkavállalókba és adj számukra jól működő rendszereket, amikkel a hatékonyságukat növelheted, legyen szó eszközökről, melyek a döntéshozatalban segítenek adatalapú elemzések készítésével, esetleg munkafolyamatokat automatizálnak a gyorsabb és precízebb munkavégzés érdekében.

Végszó

A gyors változások korát éljük, amit a gazdasági mutatók és a geopolitikai helyzet sem tesznek könnyebbé. Minden vállalkozásnak a lehető leggyorsabban alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, hogy a mai viszonyok között is releváns és versenyképes maradhasson.

Abban minden előrejelzés egyetért, hogy a digitális transzformáció fontossága elengedhetetlen a talpon maradáshoz, és hogy az elkövetkezendő időszakban olyan IT megoldásokba érdemes beruházni, amik segíthetnek a hatékonyságot növelni, a költségeket minimalizálni, illetve a profitot növelni.

A fenti pontokat figyelembe véve érdemes minden vállalkozásnak végiggondolni a 2023-as terveit és a fejlődésre, fejlesztésre szánt költségeit és elképzeléseit a várható tendenciák alapján igazítani.

Reméljük, segítettünk cikkünkkel világosabbá tenni az előrejelzések alapján az utat, illetve ötleteket adni a tervezéshez.

Hivatkozások, források:
https://www.forrester.com/bold/planning-guide-2023/

https://www.forrester.com/blogs/digital-business-in-2023/

https://www.gartner.com/en/information-technology/topics/it-and-digital-strategy-as-recession-threatens

https://www.forrester.com/blogs/predictions-2022-the-pandemics-wake-drives-automation-trends/

https://www.forrester.com/blogs/random-acts-of-automation-ten-pitfalls-we-must-avoid/