Open Szósz Podcast - Építőiparból szoftverfejlesztésbe? Karrierváltási kisokos kódolni vágyóknak

Interjú Palkó Richárddal, az ALLWIN Informatika szoftverarchitektjével

Ricsi eddigi karrierútja nem feltétlen mondható hagyományosnak. Éppen ezért erőt adhat azoknak, akik talán már régóta dédelgetnek egy karrierváltó álmot, csak éppen nem sikerült elegendő bátorságot gyűjteniük hozzá. És aki pont szoftverfejlesztésen vagy bármilyen IT karrieren töri a fejét, annak kiváltképp érdekes lehet ez a beszélgetés.

Hallottad már valaha azt a mondást, hogy “nagyot ment”? Ha valakire, akkor Palkó Ricsi szoftverarchitekt kollégánkra ez szentül igaz. Az egyetem elején – csakúgy mint Tárnok Tamás szoftverarchitekt kollégánknak - neki is megvoltak a maga kihívásai. Aztán eltolta a talicskát és sokmindent “megjárt”, mire rátalált az útra, ami az ALLWIN-hoz és a szofterarchitekt csapathoz vezette.

“Anyaghordás, födémbontás. … mivel nem építőipari szakember voltam, ezért nyilván én segédmunkásként tevékenykedtem ott, tehát innen indul a karrierutam.”

De mi a siker receptje Ricsi szerint?

Az biztos, hogy kell hozzá egy jó adag szorgalom és tanulási hajlandóság. De hogy álljunk neki a tanulásnak? Milyen lehetőségek vannak, amennyiben szoftverfejlesztésben gondolkodik az ember? Kitől kérhetünk segítséget és útmutatást az ebookok, elearning tanfolyamok és felnőttképzések rengetegében? Honnan tudjuk, mi elavult és mi nem? Egyáltalán hogyan válasszuk ki a testhezálló karriercélt a szoftverfejlesztésen belül? Frontend vagy backend irányba mozduljunk? Milyen technológia és programozási nyelv legyen?

“A HTML és CSS után elég nagy pofon volt a JavaScript, akkor így előjöttek ezek az egyetemi dolgok, … hogy úristen, hogyan kell ciklust írni… ezeket az alapkoncepciókat így nagyon nehéz megtanulni, hogyha senki nem magyarázza.”

És mi lesz, ha kiderül, hogy nem is vagyunk elég jók az új területen? Ha lecsap az imposztor szindróma? Mit lehet ezzel kezdeni? Elmúlik ez valaha? Egyáltalán mitől lesz valaki medior vagy senior fejlesztő? Van ennek valamiféle objektív megítélése? Valahol csak az évek számítanak, máshol a skill mátrixok döntenek. Mi a tapasztalata ezen a téren Ricsinek?

Forrás

Hogyan egyeztethető össze egy karrierváltás a családdal? Belefér-e, hogy az ember valami teljesen újba fogjon, mikor házasságban, vagy akár már gyerekekkel él? Mennyire fér össze a tanulás a családban betöltött szerepekkel? Hogy alakult ez Ricsi életében?

“Mikor valaki így elkezdi a programozást tanulni, így autodidakta módon, nagyon könnyen bele lehet esni abba a hibába, hogy mindent meg akar tanulni.”

Milyen úton-módon talált Ricsi az ALLWIN-ra? Hogyan zajlott a felvételi folyamat, mi történt az interjúkon és hogyan érezte magát az egész helyzetben? Hogyan fogadta az akkoriban alakuló frontend csapat és a fontend Team Lead? Mik voltak az első medior frontend fejlesztői feladatok, tapasztalatok, kihívások az ALLWIN-nál Ricsi számára? És mi kellett a szoftverarchitekt pozíció eléréséhez? Egyáltalán mit csinálnak az ALLWIN-nál a szoftverarchitektek? És min dolgozik mostanában Ricsi szoftverarchitektként?

Mindez és még ennél is több kiderül a Ricsivel lefolytatott beszélgetésünkből a 2023-as év Spotify-on legnépszerűbb Open Szósz Podcastjében. Hallgasd meg és ha maradt benned kérdés a karrierváltással kapcsolatban, írd meg nekünk!

Kövesd és hallgasd meg az ALLWIN Open Szósz Podcast-jének többi részét is az alábbi platformok bármelyikén: YouTube, Spotify, Apple Podcasts

Tartalomjegyzék:

00:00 - Bevezető

01:20 - Mi legyek, mikor nagy leszek?

07:50 - Irány az építőipar

10:15 - B terv

13:32 - Mentor

17:46 - Irány az IT

25:21 - ALLWIN

37:00 - (Nagy lettem,) szoftverarchitekt lettem