Safe Space Podcast - Megújuló vezetői energiával a munkahelyi jóllétért - Vendégünk Zsótér Csaba

Interjú Zsótér Csabával, a MOL-csoport üzemanyag üzletág ügyvezető igazgatójával

A Safe Space Podcast első adásában egy rendkívül fontos témát jártunk körbe: a vezetők szerepét és felelősségét a munkavállalók mentális jóllétének megőrzésében. Vendégünk Zsótér Csaba, a MOL-csoport üzemanyag üzletág ügyvezető igazgatója volt, aki őszintén és nyíltan beszélt arról, hogy saját személyes és szakmai utazása során miként ismerkedett meg a mentális jóllét fontosságával.

Csaba elmesélte, hogy vezetői pályája során rájött, mennyire létfontosságú a mentális jóllét, mind önmaga, mind a csapata számára. Elmondása szerint a vezetői fejlődés kulcsa a folyamatos önreflexió, az önismeret fejlesztése, valamint az, hogy tudatosan időt szánjon a pihenésre, a sportra és a mentális egészségének megőrzésére.

Különösen megindító volt hallani, hogyan szállt szembe a stresszel és a kiégéssel, és hogyan ismerte fel a mentális egészség fontosságát mind a magánéletében, mind vezetőként. Megosztotta velünk, hogy személyes kihívások és a vezetői szerep által okozott nyomás hogyan vezetett olyan helyzetekhez, ahol orvosi segítséget kellett kérnie. Ezek az élmények rávilágítottak arra, hogy a mentális egészség nemcsak személyes, hanem szakmai felelősség is.

Csaba beszélt arról is, hogy a MOL-csoport milyen lépéseket tett a munkavállalók mentális jólétének támogatására, mint például anonim telefonos konzultációs lehetőségek és online pszichológusi konzultációk biztosítása. Emellett hangsúlyozta a vezetők felelősségét abban, hogy megteremtsék a bizalmi légkört, ahol a munkavállalók nyíltan mernek beszélni a nehézségeikről.

A beszélgetésünk során Csaba azt is megemlítette, hogy a vezetőknek példát kell mutatniuk a mentális jóllét prioritásként való kezelésében. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók mentális jóllétéért elsősorban ők maguk felelnek, de a munkáltatóknak is kiemelt szerepük van ezen a területen.

“Ez egy közös történet. Hogyha elfogadjuk, hogy a kollégákat felnőttként kezeljük, akkor monndhatjuk, hogy nekik nagy felelősségük van ebben az egészben, de az is elképesztő fontos, hogy ebben nincsenek magukra hagyva.”

Csaba üzenete minden vezetőnek és munkavállalónak egyaránt fontos: a mentális egészségünk megőrzése kulcsfontosságú a szakmai sikerhez és az egész életminőséghez.

Kövesd és hallgasd meg a Safe Space Podcast többi részét is az alábbi platformok bármelyikén: YouTube, Spotify, Apple Podcasts, Google podcast