Team Lead jelölt 3,5 év alatt? – Yes, you can!

Interjú Farkas Gergővel, az ALLWIN Team Lead jelöltjével

Hogy találtad meg az ALLWIN-t? 

Gergő: Egy 2017-es műegyetemi állásbörzén találkoztam az ALLWIN csapatával. Akkor fejeztem be az alapképzést. A mesterképzés miatt én éppen nem kerestem munkát, csak elkísértem egy haveromat. De azért akkor kitöltöttem ott helyben egy tesztet az ALLWIN standjánál, meg beszélgettem ALLWIN-osokkal. Tök szimpatikusak volt mindenki, megadtam a telefonszámomat és egy évvel később hívott telefonon Ancsi (akkori toborzó munkatársunk, jelenlegi Head of HR – a szerk.), hogy esetleg érdekel-e már pozíció. És hát érdekelt a küszöbön álló szakmai gyakorlatom miatt is, meg lassan az egyetem is kifutott.

Milyen volt az interjú? 

Gergő: Mindenki szimpatikus volt, de úgy jöttem ki, hogy “Úristen! Ilyen szarul még sose interjúztam, én semmit sem tudok”. Nagyon komolynak tűntek a kérdések. Azóta már én is interjúztatok, úgyhogy tudom, hogy egyébként nem olyan nehéz kérdéseket teszünk fel, csak belekérdezünk rendesen. De csak azzal a céllal, hogy felmérjük, milyen szinten van a jelölt. Nem probléma, ha nem tud mindenre válaszolni, hiszen csak be akarjuk lőni a szintet.

 

Az interjú, mint téma szóba került a júliusi podcast felvételünkön is. Vendégünkkel, Czimer Kristóf Team lead kollégánkkal és Székely Tamással, a tanácsadó csapatunk vezetőjével diskuráltunk arról, hogy lehet-e olyet kérni egyáltalán, hogy pár órát beletegyen a jelölt egy interjúfelkészülésbe, és csináljon egy hobbiprojektet például. Te hogy vélekedsz erről?

Gergő: Mi kódot szoktunk kérni, és akkor az alapján jönnek a kérdések, vagy arra fűzzük fel a kérdést, amit látunk a kódjában. De nincsenek háromkörös interjúink nyelvi előszűréssel meg számítógépes tesztsorral, mint egyes nagy cégeknél.

 

Hogy indult a pályád az ALLWIN-nál?

Gergő: Junior szoftverfejlesztőként kezdtem, és mellette csináltam az egyetemet is. Optimális volt, hogy a cég nincs messze a műszaki egyetemtől. Tehát lehetett órákra járni, majd visszajönni irodába. Sitecore betanulással indítottam. Mentort is kaptam, de akkoriban TT (Tárnok Tamás software architect – a szerk.) volt a szakmai vezető a projekten, amin egy külföldi ügyfélnek dolgoztunk. Nagyon érdekes tapasztalat volt ez a fejlesztés. Az ügyfél különös figyelemmel review-zta, amit csináltunk, és kiemelkedően magas minőségi kritériumokat támasztott a munkánkkal szemben. Úgyhogy itt az elején ez egy elég meredek tanulási görbe volt számomra, junior Sitecore- osként. Mielőtt az ALLWIN-hoz kerültem, nagyon hiányzott, hogy valaki review-za a kódomat, itt ez a vágyam abszolút teljesült.

 

Tehát junior szoftverfejlesztőként kezdtél nálunk 2019 januárjában, és most Team Lead jelölt vagy. Milyen állomásai voltak az ide vezető utadnak? 

Gergő: A Richternek fejlesztett Sitecore website után volt szerencsém a MET projekten az Umbraco-t is megtanulni, és itt már fokozatosan átvettem vezetőfejlesztői feladatokat is a szakmai vezetőtől, aki egyébként akkor a csapatvezetőm is volt. Az egész nagyon motivált, borzasztóan örültem neki és próbáltam minél jobban igyekezni.

Az ügyfélkezelés csínja-bínja mellett az Umbraco-t is megismertem és nagyon megszerettem. Sok dolgot meg lehet vele csinálni. Szerintem kitűnően bővíthető és testreszabható, lightweight. Ráadásul ingyenes. Azóta már más projekteken is sikeresen tudtuk alkalmazni a megszerzett tapasztalatokat.

Végül idén januárban, mikor a menedzsment jelezte, hogy újabb csapatok alakulnak és team lead pozíciók nyílnak, jeleztem a vezetőmnek, hogy szívesen vállalnám a csapatvezetést. Mára pedig TL jelöltként vezetem az Umbraco League nevezetű csapatot.

 

Hirtelen jött ötlet volt?

Gergő: Egyáltalán nem. Körülbelül nyolc éve megvolt, mint ambíció, hogy én szeretnék majd csapatvezető lenni, embereket segíteni.

 

Olvastam egy interjút Dr. Füredi Júlia szervezetpszichológussal, amiben hangsúlyozza, hogy a munkahelyi pszichológiai biztonsághoz hozzátartozik, hogy az adott vezetőnek személyes, emberi kapcsolata van a munkavállalóival. Nálunk a Team Lead-eknek fontos szerepe van ebben, hiszen people management feladatokat is ellátnak. Jelenleg a munkád hány százalékát teszi ki szakmai tevékenység és hány százalék a people management?

Gergő: Körülbelül egyharmad rész a people management, kétharmada meg szakmai munka. Utóbbi fejlesztés és szakmai vezetőfejlesztői tevékenységeket takar négy Umbraco-s projekten. De ezek az arányok akár hónapról-hónapra változhatnak. Például szerintem júliusban, amikor majdnem mindenki nyaral, valószínűleg kevesebb lesz a people management tevékenység.

 

Milyen segítséget kapsz a vezetőségtől a Team Lead pozícióba történő betanuláshoz? 

Gergő: Voltak orientációs beszélgetések és elindult a team lead képzés házon belül. Meg is volt az első ún. vezetői nap, ahol a munkaköri kritériumokat elmondták és átadták, hogy mi a feladatunk, mik a cég értékei, mi a stratégia, a vízió. Az agenda szerint további képzési napok állnak előttünk a nyár folyamán, szakmai és soft skill képzések egyaránt. Például bizalomépites, delegálás, célkitűzés, motiválás és értékelés témákban. Ezen kívül személyiségtesztekkel, utánkövetéssel és egyéni támogatással is segítik a fejlődésünket.

 

Miért szeretsz az ALLWIN-nál dolgozni?

Gergő: Nagyon szeretem a családias légkört. Nem érzem azt, hogy egy szigorúan hierarchikus rendszerben dolgoznánk. Nincs olyan például, hogy bejött az ágazatvezető és akkor most szépen kell viselkedni. Tényleg úgy érzem, hogy meg vannak hallgatva az emberek. Ez is visszavezethető talán a lapos hierarchiára, a kisebb cégméretre, kisebb csapatokra. Hamarabb következik a legfelső vezető a hierarchiában, mint nagyobb cégeknél, emiatt nagyon könnyen és gyorsan eljutnak hozzá az információk.

És nagyon sokszínű minden. Úgy értem, hogy számomra hatalmas pozitívum és megtartó tényező, hogy nem tartanak minket öt évig egy projekten, hanem gyakran más projektre kerülünk, más emberekkel, más felállásban.

Kiemelném még a gyakori és változatos csapatépítő programokat.

Illetve személyes élményem, hogy nagyon jó együttműködést alakítottunk ki a vezetőmmel, Németh Imrével. Nagyban hozzájárult a szakmai és egyéni fejlődésemhez a példa, amivel elöljárt. Ebből tudok meríteni most Team Lead jelöltként is.

 

Gergő a májusi vezetői napot záró szafarin

És melyik a kedvenc gumicukrod? 

Gergő: Egyik se. Nem fogyasztok gumicukrot. Bevallom, hogy az ízéért sem rajongok annyira, meg nem teljesen értem, hogy ha egyszer cukor, miért kell rágni. Akkor inkább elropogtatok egy kis chipset. Ha meg édességre vágyom, akkor bevágok egy Túró Rudit.