Umbraco evolúciója: az első megjelenéstől napjaink egyik legmodernebb CMS-éig

Umbraco – a kezdetek  

Az Umbraco sikertörténetének kezdete több, mint 15 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikoris megjelent az első, nyílt forráskódú verzió. Az elkészült CMS verzió a dán imbuszkulcsról, azaz Umbraconøgle-ról kapta a nevét. A név tökéletesen kifejezi azt az alkotói missziót, hogy ez a CMS platform bármire képes, egy tökéletes all-rounder megoldás bármilyen elképzelés megvalósításra. Ezt pedig tapasztalataink alapján is megerősíthejük, az Umbraco valóban olyan sokoldalúan működik, mint egy imbuszkulcs.

De tekerjünk is vissza a kezdetekre, nézzük meg honnan indult ez a ma már ezrek által használt CMS.

Az első megjelenések

Forrás

A hosszas tervezések, saját elképzelések után 2003-ban Niels Hartvig első verziója napvilágot látott. Az azóta is használt DocumentType és Macro fogalmak már ekkor a rendszer részét képezték. Itt még előjöttek gyerekbetegségek a teljesítmény terén.  2005-ben Niels rájött, hogy az Open Source-ban van a jövő, hiszen bárki besegíthet a community-ból a fejlesztésbe, jelezheti a felmerült hibákat és írhat fejlesztési ötleteket is. Így amikor a 2.0-s verziót kiadták már 23 fejlesztő vehetett részt a legeslegelső CodeGarden eseményen, ami a mai napig is szerves részét képezi az Umbraco közösségnek. A közösség egyre csak épült, díjazták az első MVP-ket (Most Valuable Professional), 2007-ben az Umbraco felvette első alkalmazottját, 2009-ben pedig létrejött az Our Umbraco community site, amit mi az ALLWIN-nál előszeretettel használunk a mai napig, ha kérdésünk van, vagy ha nem tudjuk fejből hogyan álljunk neki egy feladatnak.

Egy mellékvágány

Forrás

2011-ben kiadták az 5.0-s verziót Umbraco-ból, melynek célja az volt, hogy bebizonyítsa egy közösség által épített CMS is lehet magas kódminőségen. Azért törölték ezt a verzióját az Umbraco-nak, mert annyira komplex lett a struktúra, hogy a közösségben lévők nem tudták átlátni a kódot (nem is voltak bevonva a fejlesztésbe). Így az Umbraco pont azt vesztette el, ami miatt létrejött: a közösséget. A közösség mai napig is rengeteget segít egy egyszerű fejlesztő életén, így nem csoda, hogy visszavonták ezt a verziót és visszakanyarodtak a saját útjukra. A 2011-es CodeGarden eseményen egy sírkövet is állítottak az udvarba, hogy mindenki tehessen virágot az elbúcsúzás jeleként. Ezzel a trükkel a 400 résztvevő nem elkeseredett, hanem egy jót nevetett az egészen.

ALLWIN és az Umbraco

2013-ban jelent meg a 7-es verzió, amit már az ALLWIN-os fejlesztők is használnak a mai napig is egyes projekteken. Azt mondhatjuk, hogy ettől a verziótól kezdve indult be az Umbraco mint cég:
·      Egyre több alkalmazott

 ·      Egyre több ötlet

 ·      Egyre több termék

 ·      Egyre több Pull Request

 ·      Egyre több MVP

Forrás

Több terméken is elkezdtek dolgozni az Umbraco 8-as verzió mellett. Szépen sorba jött az Umbraco Cloud, az Umbraco Uno majd pedig az Umbraco Heartcore. Mindegyik termék egy újabb és újabb SaaS (Software as a Service) szolgáltatást nyújtott. A Cloud és a Heartcore a mai napig is kimagasló figyelmet kap az Umbraco fejlesztőitől, a jövőre nézve itt rengeteg újítással számolhatunk. A 8-as verzió behozott pár régen várt és ALLWIN fejlsztők által is sűrűn használt funkcionalitást: Language Variants, Content Apps, Infinite Editing. 2021-ben kiadták az Umbraco 9-es verziót is, mely már teljesen ASP.NET 5-ben lett megírva, így modernizálták a CMS alatt futó kódot, amivel sok új fejlesztőt bevonzanak maj a közösségbe.

Forrás

ALLWIN is több Umbraco projektben vett már részt, melyben a különböző termékeket és funkciókat próbálta illeszteni az ügyfelekhez. Minden szempontot figyelembe véve mindig tudtunk választani a szolgáltatások közül, nem volt sosem olyan érzésünk, hogy valamit nem tudunk megoldani. A host-olást tekintve is dolgoztunk már Umbraco Cloud-ban, On-premise környezetben, valamint AKS-ben (Azure Kubernetes Service) futtatott rendszerben is.  A multitenant és a multilanguage setup nálunk alap, egyik ügyfelünknél 25 website-ot hostolunk egyetlen Umbraco Cloud projekten belül  . Az Umbraco iránti lelkesedésünk és elkötelezettségünk lehetővé tette, hogy megalakuljon egy külön Umbraco fejlesztőkből álló csapat is. A csapatnak a következő célja, azon kívül hogy profi Umbraco alapú megoldásokat szállítson, az, hogy az Umbraco által szervezett kurzusokon részt vehessen és abból tudást meríthessen.

Az Umbraco 10

Szóval történt itt már minden az Umbraco tájékán. Megtapasztalták az Open Source előnyeit, a Community lehetőségeit és még vakvágányról is visszafordultak egyszer. Az idei Codegarden-en temetés helyett új jövevény született (Umbraco 10), ami még több mident tud mint az elődje:

Forrás

             ·      LTS verzió

             ·      .NET 6, ASP.NET Core 6 és C# 10

             ·      Official UNIX support

             ·      History cleanup

             ·      Item relations

             ·      Two-factor authentication support

             ·      External login support for members

             ·      SQLite support

             ·      West-US region for Cloud

             ·      Telemetry

Az Umbraco jövője

Forrás

Jövőre nézve igencsak nagy tervei vannak az Umbraco-nak, amit az ALLWIN feszülten és izgatottan figyel. Szeretné a Midmarket tetejét és az Enterprise level alját kiszolgálni, funkcionalitásban gazdag CMS rendszerré válni. Ehhez egyrészt próbálnak felzárkózni a Contentful-hoz azzal, hogy a Headless CMS irányt előtérbe helyezték és folyamatosan fejlesztik.

Ezen kívül DXP (Digital Experience Platform) funkcionalitásokon is dolgoznak, hogy a Sitecore-nak egy olcsóbb megoldást kínáló alternatívájá válhassanak. Ehhez bár még sok lépcső hiányzik, de az utat már kijelölték.

Azt, hogy ezek közül mi fog megvalósulni, mi nem és melyik először még kérdéses. Ami viszont bizonyos, hogy a jövőben major verziókat félévente adnak majd ki és az LTS-t (Long Term Support) a .NET-hez igazítják.

Tervben van pár érdekes újítás, melyet a teljesség igénye nélkül az alábbi listában felsorolok:

·      Entity Framework Core ORM NPoco helyett

·      Headless REST API

·      Variánsokra is lehet majd jogosultságokat definiálni

·      Lazy Loaded Content

·      Umbraco Cloud-ban tervezett újítások:

         o  Automatikus skálázás

          o  Load Balancing

          o  Állítható build pipeline-ok

          o  Bring Your Own Repository

Az ALLWIN és az Umbraco

Mint az látható, az Umbraco egyre csak fejlődik, úgy és mi, az ALLWIN-nál szintén mindig keressük a legjobb megoldásokat. A fenti szempontok miatt izgatottan várjuk az újabb és modernebb Umbraco funkciókat, mert előremutató változásaival párhuzamosan az ügyfeleink igényeinek egyre szélesebb spektrumát tudjuk így kiszolgálni. Emellett pedig az ALLWIN-nál dolgozó fejlesztők is izgatottan várják az újabb Umbraco funkciókat és az általuk nyújtott kihívásokat.