Plecsni vagy nem plecsni? - ez itt a kérdés

Interjú Izbéki Ádámmal, az ALLWIN egyik Sitecore szoftverfejlesztőjével a fejlesztői vizsgákról

Mikor és miért kezdtél el az ALLWIN-nál dolgozni?

Ádám: 2017-ben igazából pendrive-ért mentem egy állásbörzére, és ha már ott voltam, szétnéztem a cégek között. Tudtam, hogy lesz majd egyetemi szakmai gyakorlat, amit meg kell csinálni, és az ALLWIN volt az egyetlen szimpatikus cég a kínálatban.

És mi különböztette meg az ALLWIN-t a többi cégtől?

Ádám: Jó fejek voltak az ALLWIN-osok a standnál. Volt egy teszt is, amit ki kellett tölteni, és az is tök jól ment. Ahol esetleg nem, azt ott helyben meg lehetett beszélni, el is magyarázták, amit nem értettem. Szimpatikus volt az egész, meg érdekelt a technológia is, amire toboroztak.

Akkor minden bizonnyal jól sikerült a teszted, hiszen behívtak állásinterjúra. Milyen tapasztalat volt az interjú számodra?

Ádám: Életem első állásinterjúja volt, úgyhogy nagyon izgultam. A barátságos légkör ellenére végig volt bennem egy kis feszültség, de összességében jó volt.

Szerencsére nem végig csak engem kérdezgettek, hanem meséltek a cégről, és arról is, hogy folyik az ALLWIN-nál a szoftverfejlesztés.

Mit lehet egy karrierjét kezdő fejlesztőtől kérdezni, amiből le lehet szűrni a képességeit?

Ádám: Én hoztam egy egyetemi projekteket, mert mindig is csináltam magamnak egy csomó mellékprojektet, szóval volt mit hozni. És voltak technikai kérdések is. Viszont amikor nem tudtam a választ, akkor elmagyarázták, és hozzátették, hogy azon a szinten az még nem volt elvárható, hogy tudjam csak inkább megkérdezték, hogy hátha.

És ezek szerint valóban nem volt elvárás, hisz felvételt nyertél az ALLWIN-hoz. Milyen emlékeid vannak az onboarding időszakról?

Ádám: Első nap derült ki számunkra, hogy egy egyetemi csoporttársammal együtt kezdünk az ALLWIN-nál. Még ugyanazon a projekten is voltunk, ami  megkönnyítette ezt az időszakot. Közösen dolgoztunk és sajátítottuk el a Sitecore alapjait. TT code review-zott és mindig adott nekünk visszajelzést, amiből rengeteget tanultunk.

Iván Patrik szoftverfejlesztő kollégánk is az ALLWIN erősségei között említette a code review-zást és azt, hogy folyamatosan kap visszajelzést meg iránymutatást a munkájával kapcsolatban. Egy kisebb kitérőtől eltekintve azóta is Sitecore-ozol. Mi fogott meg ebben a technológiában?

Ádám: Az, hogy ad egy keretet, vagy egyfajta gondolkodásmódot meg folyamatokat, amiket akár minden projekten tudsz használni.  Általános megoldást nyújt sok problémára, ami a legtöbb esetben jó, viszont emellett biztosítja a lehetőséget, hogy ha valamibe bele kell nyúlni, akkor azt meg lehessen csinálni, szóval a folyamatok személyre szabhatóak.

Milyen kihívásokkal találtad magad szemben a Sitecore fejlesztések során?

Ádám: Például Solr-al kapcsolatban, amikor Azure-ben több régióban kellett elérhetővé tenni a site-ot és a Solr indexeket pedig replikálni régiók között, az komolyabb feladat volt. Kreatívnak kellett lennem, nekem kellett előállnom egy megoldással, mert nem találtam kész választ minden problémára.

Tehát folyamatos fejlődésre ad lehetőséget ez a technológia is. Projekten kívül is adódik alkalom a tanulásra?

Ádám: Igen, például idén tavasszal Sitecore konferencián (SUGCON-on) jártunk a kollégákkal. A helyszínen többen le is tettük ott a Sitecore .NET 10-es verziójú vizsgát, még a konferencia hivatalos megnyitása előtt.

Ádám a 2022-es SUGCON-on az ALLWIN Sitecore csapatával

Utólag is gratulálok a sikeres vizsgához! Miből állt a felkészülés és hogyan segített benne az ALLWIN?

Ádám: Négyéves Sitecore tapasztalattal a legnagyobb része nem volt olyan nagy kihívás. Viszont vannak a Sitecore 10-es verzióban olyan újdonságok, amikkel még nem találkoztam, így főként azokat a részeket néztem át, az volt a készülés. Leszedtem a 10-es verziót, és kipróbáltam az új funkciókat. Meg van a Sitecore-nak online elérhető dokumentációja, amit szintén átnéztem.

Azon túl, hogy frissítetted a tudásod, milyen előnyökkel jár még számodra, hogy letetted ezt a vizsgát?

Ádám: A képesítés révén elérek Sitecore-os anyagokat, meg erőforrásokat, plusz tudok support ticket-eket csinálni, azaz hozzáférek a Sitecore support portálhoz. Így az, hogy levizsgáztam, a munkám során közvetlen előnyökkel is jár.

Ezen kívül a SUGCON-on való részvétel is sokat adott. Új lendületet nyertem belőle, mert azt láttam, hogy jó irányba megy a Sitecore. Voltak elég gyakorlatorientált előadások is, ahol bizonyos emberek, akik részt vesznek mondjuk az újítások fejlesztésében, vagy csak már kipróbálták, mert elérhetőek, case study-kon keresztül mutatták be, hogy hogyan oldottak meg egy-egy problémát, vagy hogy kell egy bizonyos dolgot megcsinálni ezzel az új gondolkodásmóddal. Ezekhez egyébként bárki hozzáfér a SUGCON YouTube csatornáján.

Illetve voltak olyan Sitecore technológiák, amiket addig nem ismertem. Most minden abba az irányba mozdul, hogy minél közelebb generáljuk a tartalmat a user-hez, és a Sitecore is egy ilyen irányt célzott meg. A cél az, hogy a user pozíciójához közeli szerverről legyen kiszolgálva a tartalom, így nagyon gyors weboldalakat lehet csinálni. Újdonság még az átállás inkább JavaScript-es, TypeScriptes programozásra. Nekem tetszik ez az irány, és amikor kiforrott lesz a technológia, én szívesen lennék TypeScript fejlesztő is .NET helyett.

Akkor itt egy újabb fejlődési út lehetősége. Nem rég letetted az AZ 204-es Developing Solutions for Microsoft Azure nevű vizsgát is. Ez mit takar röviden?

Ádám: A legfontosabb Azure-ös funkciókat ismerteti a tananyag. Sokat tanultam arról, hogy különböző Azure-ös megoldásokat hogyan tudnék felhasználni a projektjeinken. Számomra abszolút használható tudást adott, például a projekten, aminek a tervezésébe most bevonnak majd. Az ügyfelünk ugyanis értesült róla, hogy letettem a vizsgát, és emiatt szeretnék, ha részt vennék a feladatban, mivel náluk senkinek nincs ilyen képesítése.

Forrás

Ez megerősíti, amit egy felmérésben olvastam. Az ügyfelünk is feltételezi, hogy a vizsga letételével megbízható és átfogó tudás birtokába kerültél, holott elképzelhető, hogy náluk is megvan ugyanez a tudás, csak “plecsni” nincs róla senkinek. Nem mintha ennyi vizsga önmagában nem lenne elég, de tervezel még idén egyéb megmérettetést?

Ádám: Igen, még egy Sitecore vizsga van kilátásban. A Content Hub lesz a fókuszban, ami a Sitecore SaaS alapú headless CMS-e.

Igazából még nem sokat tudok róla, csak annyit, hogy ezek a headless CMS-ek azért jók, mert külön tudják választani az adatot a megjelenítéstől. A tartalomszerkesztők egy központi rendszerbe fel tudják vinni amit szeretnének, tehát a különböző tartalmakat, ami ott lesz a headless CMS-ben. És akkor ezt különböző eszközökön lehet megjeleníteni technológia függetlenül. Tehát ugyanazt a tartalmat fel tudod használni a weboldaladhoz vagy egy mobilalkalmazáshoz is.

Röviden, különböző platformok között konzisztensebb tartalmak prezentálását teszi lehetővé. Lényegében minden arra megy, hogy magasabb felhasználói élményt érjünk el.

Ez már a sokadik vizsga, amit említesz, eszembe is jutott a “Learning is the working” mottó, ami szerintem erősen áthatja az ALLWIN működését is. Hogyan tervezel felkészülni erre a vizsgára?

Ádám: Mivel egyszerre többen megyünk vizsgázni, alakult egy tanulócsoport, ahol meg tudjuk egymással osztani az elérhető anyagokat, illetve lehetőségünk van megbeszélni az esetleges kérdéseket is. Az ALLWIN egyébként bármelyik közösen kitűzött vizsga esetében finanszírozza a felkészülést, a vizsgadíjat és a tananyagot is. Ráadásul a jelentkezéssel járó adminisztrációval sem nekünk kell bajlódnunk.

Akkor neked “csak” a tanulásra kell koncentrálnod. Mi az egyéni célod ezzel a vizsgával?

Ádám: Szeretném magam kipróbálni egy headless CMS-es projekten, ehhez szeretném felszedni a szükséges tudást.

Te tűzöd ki magadnak célként ezeket a vizsgákat?

Ádám: Lehetne, de nekem kell egy kis pusholás. Például az Azure-ös vizsgát is évek óta nézegettem. Van is lehetőségünk arra, hogy a vezetőnkkel egyeztetve beütemezzük magunknak az ilyen mérföldköveket az egyéni fejlődésünk tervezésekor, de mégis az kellett hozzá, hogy az ALLWIN indítványozza, hogy többen is letehetnénk, ha van rá nyitottság a részünkről. Kellett az az utolsó “lökés”, hogy ezzel nem csak magamat, hanem a céget is segíthetem. Az ALLWIN ugyanis a megszerzett vizsgák révén megújította a Microsoft Cloud Gold Partnerségét.

Persze az is motiváló, hogy általában többen megyünk vizsgázni, és jobb együtt felkészülni a vizsgára. Sok esetben van olyan kolléga, aki már megcsinálta a vizsgát, és lehet tőle kérdezni. Kicsit olyan, mint az egyetemen: ad egy közösségi érzést.

Az ALLWIN-nál egyébként is kialakult egy kis Sitecore-os sziget, vagy mikroközösség. Ez COVID előtt elég látványos is volt, hiszen helyileg is másik irodában dolgozott a csapat.

Ádám: Igen, de szerintem nem csak a külön irodának volt köszönhető, hanem inkább annak, hogy számíthattunk és számíthatunk egymásra, és, hogy nagyon jók a csapattagok. A projekteken is sokat dolgoztunk együtt, és a közös munka mindig összekovácsolja a közösséget, úgyhogy ez ugyanúgy megvan most is.

Ezen kívül ott van TT, aki Sitecore MVP-ként magasabb szinten vesz részt a Sitecore közösség életében, nagyobb szerepet vállal és inspiráló karrierútja, tevékenysége van számunkra. Az idei SUGCON szervezésébe is jócskán bevonódott, és már önmagában ez motivált bennünket a részvételre.

A közösség és egy jó mentor inspiráló és megtartó erővel bír, de van még más is, ami ébren tartja a tüzet? Hogy lehet ennyi éven át motiváltnak maradni egy technológián belül?

Ádám: Változatos problémákat oldunk meg változatos projekteken, tehát nem mindennap ugyanazt kell csinálni. Én dolgoztam egy évet olyan projekten is, ami nem CMS fejlesztésről szólt, úgyhogy van összehasonlítási alapom. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. De azt nem érzem, hogy sokkal repetitívebb munka lenne egy Sitecore fejlesztés, mint bármi más.

Néha vannak tartalomszerkesztési feladataink, úgyhogy lehet, hogy aki esetleg kreatívabb egy picit, vagy van egy kis szépérzéke vagy dizájnérzéke, annak ez szimpatikusabbá teheti a Sitecore-t. De nekem például egyik sincs meg, mégis örömömet lelem benne.

Segítsünk azoknak, akik esetleg még mindig szkeptikusak a technológia nyújtotta szakmai lehetőségekkel kapcsolatban! Milyen Sitecore karrierutakban lehet gondolkodni?

Ádám: A Sitecore is egy technológia, hasonlóan mint a .NET, JavaScript, React stb. Szóval egy specializálódott karrierutat itt is ugyanúgy fel lehet építeni. Ennek több ága lehet: fejlesztő, content strategist, architect, vezetőfejlesztő vagy akár projekt menedzser vagy product owner.

Én pályakezdő fejlesztőből majdhogynem senior szintre fejlődtem a Sitecore projekteken összességében 5 év alatt, amiből egy év nem Sitecore-ral telt. De hasonló dolgokat csinálunk, úgyhogy nem érzem azt, hogy visszavetne a fejlődésben az, hogy Sitecore-ozom. Ugyanúgy próbálunk szép kódot írni, meg hatékony szoftvereket fejleszteni. Az egy év egyéb fejlesztési gyakorlatomat fel tudom használni a Sitecore projekteken, ill. amit addig tanultam a Sitecore csapatban, ugyanúgy hasznomra vált a nem Sitecore alapú projekteken. Tehát technológiától függetlenül, gondolkodásmódban meg szoftverfejlesztésben sokat fejlődtem folyamatosan. Nem gondolom, hogy limitálja a fejlesztőt a Sitecore technológia. Egyrészt bármikor tud váltani, másrészt nem visszalépéssel fog tudni váltani.

A szakmai képzéseken kívül még vezetőfejlesztő tréningen is részt veszel. Hogyan segíti ez a belső képzés a munkádat?

Ádám: Bár most éppen nem vagyok vezetőfejlesztő a projekten, amin dolgozom, de mivel átbeszéltük a szoftverfejlesztés cégen belüli folyamatait, és láttam több perspektívából ezt a szerepkört, nagyon hasznos lesz majd ez az ismeretanyag, ha egyszer majd megint vezetőfejlesztő leszek. Azt is leszűrtem, hogy nem delegáltam eleget, mikor vezetőfejlesztő voltam. A képzés rámutatott, hogy kire számíthatok és miben, azaz kinek adhatok át feladatokat, hogy valóban vezetőfejlesztőként tudjak jelen lenni a projekten. Plusz van egy soft skill része is a kiképzésnek, és az is nagyon hasznos tud lenni. Nekem például a proaktivitás témakör különösen érdekes volt.

Feltételezem, hogy a tanulási és fejlődési lehetőségek széles tárháza jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy öt éve nálunk fejlesztesz, de azért rákérdezek, hogy miért szeretsz az ALLWIN-nál dolgozni.

Ádám: Egyrészt a csapat miatt, mert tényleg nagyon jó a közösségünk. Másrészt mert tényleg azt érzem, hogy fejlődhetek. Az ALLWIN biztosítja ehhez a keretet, a szükséges időt is. Vizsgákat is tehetek, fejleszthetem és megmérettethetem magam. A napi szintű munkában is tudok fejlődni, hiszen a projektallokálásnál is figyelembe veszik az egyéni fejlődésemet, a kitűzött céljaimat.

Egy random kérdéssel zárjuk az interjút: ki a valaha volt legjobb Forma 1 pilóta?

Ádám: Minden korszakban megvolt az, hogy milyen skill-ek kellenek ahhoz, hogy egy pilóta sikeres legyen vagy épp világbajnoki címet szerezzen, és ez változó, úgyhogy nagyon nehéz egy legjobbat kiválasztani. De én az eredményei alapján úgy érzem, hogy Lewis Hamilton. Én neki szurkolok, úgyhogy elfogult vélemény, de én őt tartom a legjobb Forma 1-es pilótának.